Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersunds kommun kan lära sig av de stora industrietableringarna i Norr-och Västerbotten. Kommunalrådet förklarar hur. Foto: Maria Harning/SVT

Kommunalrådet: Östersund har ett jobb att göra

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds kommun kan dra lärdomar från de stora industrietableringarna i Norr- och Västerbotten, och undvika de största fällorna. Det menar Niklas Daoson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det kallas ”Den gröna omställningen”, de stora industrietableringarna i Norrbotten och Västerbotten, med bland annat batterifabrik och fossilfritt stål.

Men SVT:s granskning visar en mörk baksida av den snabba expansionen. Människohandel, lönedumpning, kriminalitet och dålig arbetsmiljö är inte ovanligt.

Industriboomen i norr

I Östersund planeras det för ett stort datacenter och en stor växthusetablering i anslutning till det. 1000 arbetstllfällen ska det i förlängningen ge.

Men är Östersunds kommun orolig för den mörka baksidan som ses i Norr-och Västerbotten? Hör hans svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet