En kommunägd ko i Härjedalen Foto: SVT

Kommunala kossor ska ätas upp på äldreboende och skola

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun har köpt in fyra kor som just nu lever och frodas i Härjedalens skogar.

Härjedalens kommuns kostchef Klaus Dudenhöfer är på besök hos härjedalsbonden Erik Daabach som tar hand om två av kommunens kossor som de köpt in för att nästa år slakta och sedan servera närproducerat kött till skolbarn och äldreboende i kommunen.

– Vi gör det för planeten, det är viktigt att vi har klimatsmart mat och att vi har koll var köttet kommer ifrån och framförallt att Härjedalens skattepengar ska stanna i Härjedalen, säger Klaus Dudenhöfer.

Måste äta härjedalsgräs

För att vara säkra på att det skulle bli lokalproducerat kött i upphandlingen så bestämde man att upphandla om en betestjänst i Härjedalen, alltså att kossorna var tvungna att beta på härjedalsmark. Två bönder skickade in anbud och fick två kossor vardera.

– Till en början var jag skeptisk men Klaus har övertygad åtminstone mig och Folke Bäck om att de här är en bra variant och jag tror härjedalingarna tycker det är bra om man kan få kött som är producerat i Härjedalen, säger Erik Daabach, bonde i Hede.

Vill bli självförsörjande

Kommunen har just nu fyra kor men tanken är att det ska bli 40 kor, då blir kommunen självförsörjande. I de kommunala köken lagar man varje dag ungefär 2000 luncher.

– Vi behöver 3,7-3,9 ton kött för att vi ska vara självförsörjande till skolelever och äldre, säger Klaus Dudenhöfer.

Är det dyrare att med härjedalskött?

Klart det är lite dyrare men har vi 40 djur som genererar jobb i Härjedalen som man får in skatt ifrån då kanske det blir billigare på sikt, säger Klaus Dudenhöfer.

Ny upphandling

I höst kommer en ny upphandling och då hoppas kommunen att man kan köpa ytterligare sex kor och bli 10 totalt.

– Jag kommer då lämna in anbud i höst och jag hoppar att fler bönder i Härjedalen gör det, för än om det inte är någon stor förtjänst så får man i alla fall lite mer för de djur man säljer till kommunen än om man man skickar dem på slakt, säger Erik Daabach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.