Det blir ingen försäljning av de omtvistade hyresfastigheterna i Backe i Strömsunds kommun. Foto: SVT

Ingen försäljning av bostäderna i Backe – kommer förvaltas av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens kommunfullmäktige i Strömsund beslutades det att kommunen varken ska sälja eller riva bostadsbeståndet i Backe. Istället kommer de att skjuta till pengar för att tillsammans med föreningen Fjällsjö framtid ta fram en utvecklingsplan.

Turerna kring bostadsbeståndet i Backe har varit många. Och under onsdagens kommunfullmäktige lade socialdemokraten Susanne Hansson fram ännu ett nytt förslag.

– Vi vill inte sälja eller riva bostäderna, sa Susanne Hansson (S) och fortsatte:

Hyreshusen i Backe

– Istället vill vi satsa 250 000 kronor för att tillsammans med byborna och föreningen Fjällby framtid ta fram en utvecklingsplan på hur man kan bli mer attraktiv, öka inflyttning och få till fler arbetstillfällen.

Efter fem år ska arbetet sedan utvärderas och då ska kommunen även ta ställning till behovet av bostäder i Backe.

Oppositionen: ”Sent ska syndaren vakna”

Mats Gärd (C) på oppositionens sida menar att Centerpartiet gärna sett alternativa utförare, såsom privata eller kooperativa företag. Men att han är relativt nöjd med utfallet.  

– Det viktigaste är att bygden utvecklas. Det har vi styrt för hela tiden. Så det känns bra att S insett att de gjort fel från första början, ”sent ska syndaren vakna” som man brukar säga.

Frågan är en vattendelare

Omröstningen blev otroligt jämn. 17 ledamöter röstade ja, 17 röstade nej och en ledamot avstod att ge sin röst i frågan. Ordförande Elisabeth Lindholms (S) avgörande röst gav Socialdemokraternas nya förslag majoritet. Därmed beslutade kommunfullmäktige att kommunen behåller bostadsbeståndet i Backe.

Beslut i kommunfullmäktige

1. Inga fastigheter ur SHB:s bestånd i Backe ska säljas eller rivas under kommande 5-årsperiod.

2. 250 000 kr tilldelas Framtids- och utvecklingsförvaltningen för att arbeta med samhällsutveckling tillsammans med Fjällsjö Framtid och invånarna i Backe.

3. Finansieringen beslutas av kommunstyrelsen.

4. En översyn av behovet av bostäder i Backe genomförs 2027.

5. Medel för fortsatt samhällsutveckling i övriga orter planeras i kommande budgetarbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyreshusen i Backe

Mer i ämnet