Örjan Andersson jobbar på korttidsboendet på Barkvägen i Torvalla, i måndags fick personalen besked om att boendet ska stängas. Foto: SVT

Korttidsboende i Torvalla ska stängas – 15 platser försvinner

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns 54 korttidsplatser för äldre i Östersunds kommun. Där hamnar människor som under en tid behöver rehab samt extra stöd och hjälp till exempel efter en olyckshändelse eller sjukhusvistelse.

Trygghetsteam istället för korttidsboende

Men nu kommer vård- och omsorgsnämnden att fatta beslut om att minska antalet platser. På nämndens möte 5 februari räknar ordförande Lise Hjemgaard Svensson (M) med att det blir beslut om att stänga korttidsboendet på Barkvägen i Torvalla centrum.

– Redan när vi lade budget så såg vi att vi skulle behöva skära ned på korttidsplatser, så ja, det handlar så klart om en effektivisering, säger hon. Men det är också så att vi ser att få komma till sitt eget hem och istället få hjälp av trygghetsteamet och få rehab ger bättre effekt än korttidsboende. Det är heller inte så bra för gamla människor att flytta. Det här finns det forskning på.

54 miljoner ska sparas

Vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun ska minska sina kostnader med 54 miljoner, det är fyra procent av nämndens totala budget.

Från sjukvårdens sida lyfts ofta bristen på korttidsplatser som ett problem, människor är färdighbehandlade ur sjukvårdens perspektiv, men blir kvar på sjukhuset i väntan på att få en korttidsplats. Hur kommenterar du det?

– Vi har inte så många sådana. Men det har varit svårt att införa tankarna om trygghetsteamet i kommunikation med sjukvården vid utslussningsprocessen, säger Lise Hjemgaard Svensson.

Korttids för de som verkligen behöver

I dag finns i Östersunds kommun 54 korttidsplatser av det slag som finns på Barkvägen. Efter stängningen av boendet på Barkvägen blir det 39 sådana platser kvar. Dessutom finns totalt 12 tillgängliga korttidslägenheter i kommunen.

– Korttids är bra och vi kommer att fortsätta att ha korttidsplatser för de som verkligen behöver det. 

Personalen som arbetar på korttidsboendet på Barkvägen får behålla sina anställningar inom kommunen

– Vi är i stort behov av den här personalen, säger Lise Hjemgaard Svensson, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun. 

Det här är Trygghetsteamet i Östersunds kommun

Trygghetsteamet erbjuder extra stöd i hemmet till personer som exempelvis skrivs ut från sjukhuset.

Trygghetsteamet ska vara ett ett alternativ till korttidsvistelse och innebär att personen ska kunna återvända direkt hem även när den har ett stort behov av vård och trygghet.

Personal från Trygghetsteamet kan vara  i hemmet dygnet runt den första tiden.

Trygghetsteamet kartlägger också personens behov av stöd.

Efter kartläggningen ger teamet underlag till biståndshandläggare, denne fattar sedan beslut om personens framtida stöd till exempel hemtjänst eller att flytta till ett särskilt boende.

Källa: Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.