Kritik mot farlig kampsport

Uppdaterad
Publicerad

ÖSTERSUND Det är en ganska ny men omdiskuterad sport i sverige men den växer. Det handlar om Mixed Martial Arts eller MMA. En kampsport där få regler sätter stopp för vad du får göra. I Östersund tränas det för tävling i helgen.

Tobias Rönngren och Magnus Olsson kör lite lätt träning. I helgen åker de på en gala utanför Göteborg där de ska tävla i shooot fighting, en mildare gren inom MMA:

– Vi har huvudskydd, bålskytt och benskydd på oss, och man måste stå upp under matchen, berättar Tobias Rönngren som är ordförande och huvudtränare i Östersunds MMA.

Men Mixed Martial Arts är mycket omdiskuterat. I MMA möts olika kampsporter; boxning, karate, taek-wondo och andra. I den högsta klassen inom sporten finns få regler på vad man inte får göra. Slag, sparkar och strypning även på den som ligger är tillåtet. Tobias Rönngren förstår att sporten är ifrågasatt:

– Men det är vuxna människor som väljer själva att utsätta sig för det här, säger han.

– Vi tillåter ingen under 18 år att tävla och du måste vara över 16 år för att få börja träna inom vår klubb.

Neurologen Martin Ingvar vid Karolinska institutet menar att MMA kan ge hjärnskador.

– När man ser vilka slag som huvudet får så får också hjärnan skador, säger han till SVT:s Uppdrag Granskning.

– Det är en risk man får ta och en risk som alla är medvetna om, säger Tobias Rönngren till SVT Mittnytt.

MMA är en sport som växer. I Östersund har klubben 35 medlemmar. Klubbar finns överallt i Sverige. MMA är också med i svenska Kampsportsförbundet som är medlem i Riksidrottsförbundet. Därigenom kan klubbarna få bidrag för sin verksamhet. Det har inte Östersunds MMA fått.

Ett längre reportage om MMA ser du i Uppdrag Granskning i SVT 1 klockan 20:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.