Kuratorn Per Söderlundh berättar vilka problem de ensamkommande haft och hur det har varit att försöka hjälpa dem. Foto: SVT

Kuratorn: Självmordstankar och sömnproblem bland ensamkommande

Publicerad

Inne på barn- och ungdomspsykiatrin i Östersund jobbar kuratorn Per Söderlundh. Han har träffat flera ensamkommande som mår psykiskt dåligt.

– Ofta när de kommer handlar det om sömnen, säger han.

Under 2015 kom över 600 ensamkommande till Jämtlands län. En del av dem blev patienter hos Per Söderlundh och hans kollegor.

– En del träffade man någon gång och en del behövde mer hjälp, säger Per Söderlundh.

Ensamkommande i Jämtlands län

Han vet inte hur många ensamkommande som barn- och ungdomspsykiatrin mött genom åren, men han själv har hjälpt ett antal.

Flera trauman

– De här barnen har ju flera trauman i bagaget. Dels är det flykten men också livet i hemlandet. Flera vet inte heller hur det gått med familjen som är kvar, säger Per Söderlundh.

Därtill har han sett hur många kämpat med att försöka passa in i det nya landet, att snabbt lära sig språket och kunna gå i skolan.

– En del har varit analfabeter och då blir det extra svårt.

Knappt några kvar

Nu är de flesta av ungdomarna som kom 2015 vuxna. Därför har Per Söderlundh inte längre någon kontakt med dem, men han vet ändå hur det gått för några av ungdomarna som han hade som patienter.

I videon ovan berättar han mer om det, och hur det varit att jobba med ensamkommande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande i Jämtlands län

Mer i ämnet