Den här restaurangen utsattes för mordbrand 28 augusti i år. Foto: SVT Arkiv

Kvinna åtalad för grova mordbränder

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i dryga 20-årsåldern som suttit häktad sedan slutet av augusti, har nu åtalats för grov mordbrand. Under en och samma natt ska hon ha tänt på, på två olika ställen i Odenslund i Östersund.

Dels på ett ställe på Allégatan och dels vid en restaurang på Tegelplan ska kvinnan ha tänt på i avfallsbehållare. De stod alldeles intill husväggar och åklagaren menar att det funnits en överhängande risk att det, mitt i natten, skulle börja brinna i hus där det bor människor. Och hade väl det hänt skulle spridningsrisken varit överhängande till andra bostadshus.

Bevisningen bygger på flera olika pusselbitar. Exempelvis påstår åklagaren att ett desinfektionsmedel som kan knytas till kvinnans bostad använts som tändvätska.

Filmupptagning och vittnesuppgifter

Vidare finns filmupptagningar, både från den drabbade restaurangen och en bankomat som hon passerat. Det finns nu dokumenterat vilka kläder hon bar under natten och att det kan matchas med vittnesuppgifter.

Samma kvinna greps lite tidigare i somras och då var hon misstänkt för två andra bränder, bland annat vid en förskola. Men hons släpptes sedan av häktningsdomstolen. De bränderna omfattas inte av det aktuella åtalet.

Under tiden som häktad har kvinnan genomgått en mindre psykiatrisk undersökning, en så kallad Paragraf 7-undersökning. Den kom fram till att hon inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.