Foto: SVT

Ettårigt barn dog i bilolycka – dom mot mamman väntas om en vecka

Uppdaterad
Publicerad

December 2020 dog en ettårig flicka i en trafikolycka. Hennes mamma åtalades senare, misstänkt för grovt rattfylleri och vållande till annans död. Nästa vecka kommer domen.

Det var på kvällen den 21 december 2020 som olyckan inträffade vid Rossbolbodarna på E14 utanför Brunflo. En personbil hade kört av vägen, voltat och kraschat in i ett träd. I bilen fanns en mamma och hennes dotter. Flickan avled medan mamman skadades svårt och fördes till sjukhus.

I veckan har det varit rättegång. Mamman, som är i 40-årsåldern, misstänks för grovt rattfylleri och vållande till annans död. Enligt åtalet hade hon inte spänt fast barnet i bilbarnstolen. Vid olyckstillfället ska hon ha haft 1,47 promille alkohol i blodet.

– Min klient är givetvis starkt påverkad av det som hände. Både psykiskt och fysiskt, säger kvinnans försvarsadvokat Emma Cutting.

Ska ha flytt från våldsam pojkvän

Kvinnan själv förnekar brott under åberopande av nödvärnsbestämmelsen. Enligt Emma Cutting kände sig kvinnan tvingad att snabbt komma bort från sin pojkvän som misshandlade henne. Bland annat ska han ha slagit och sparkat henne.

– Hon behövde komma ifrån ett bottsligt angrepp, säger Emma Cutting.

Enligt försvarsadvokaten har kvinnan inga minnesbilder av att hon hade intagit alkohol. Hon har inga direkta minnesbilder alls dagarna innan och efter olyckan.

– Hon har fått förklarat för sig att sådana här händelser kan påverka minnet, säger hon.

Mannen som ska ha misshandlat kvinnan åtalades senare för grov misshandel. Där har ingen dom kommit än.

Dom i åtalet mot kvinnan förväntas komma nästa vecka.

SVT har sökt åklagaren i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.