Gisela Ritzén, Filmpool Jämtland, är en av de filmande kvinnorna som nätverkade i Åre. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinnliga filmare bildar nätverk

Publicerad

I två dagar har kvinnliga filmare från Jämtland, Västernorrland och norska Tröndelag träffats i Åre. De har inspirerat varandra och bildat nätverk.

Att de valde att bara vara kvinnor på konferensen hade en uttalad anledning.

– Det är svårt för alla att ta sig fram i filmbranschen. Kvinnor kan ha liknande motgångar och erfarenheter och därför kan vi lära av varandra, säger Gisela Ritzén från Filmpool Jämtland.

TV: Se inslaget från filmkonferensen i Åre

På programmet har också stått två stycken master class med kvinnliga filmare som lyckats i filmvärlden:

Norska Aslaug Holm som gjort den uppmärksammade dokumentären ”Bröder” och svenska Katja Wik som just gjort sin långfilmsdebut med ”Exfrun”.

– För mig som sitter hemma på kammaren och gör mina filmer har det varit väldigt intressant att träffa filmare som jobbar på ett helt annat sätt. Jag har fått en boost, säger animatören Malin Almén från Östersund.

Öppnar för samproduktioner

Vad från konferensen kan få återspeglingar hos Filmpool Jämtland?

– Vi bygger ju nätverk över hela regionen. Kanske kan man tänka sig en samproduktion mellan en filmare från Östersund och en i Trondheim. På så sätt får man fler ställen att söka pengar ifrån, menar Gisela Ritzén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer