Svegs kyrka får illustrera kyrkovalet. Hur många nivåer finns det? Och vad är det jag röstar på egentligen? Här finns allt du behöver veta inför kyrkovalet. Foto: Bengterik Busk/SVT

Kyrkoval i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för kyrkoval. I Härnösands stift, där Jämtland och Härjedalen ingår, är 230 000 personer röstberättigade.

För att få rösta i kyrkovalet ska man ha fyllt 16 år senast på valdagen och vara medlem i Svenska kyrkan. Antalet 16-åringar i Jämtland och Härjedalen som är röstberättigade är 463 stycken.

 I kyrkovalet – som hålls vart fjärde år – väljer man till – kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige. 

Kyrkomötet är kyrkans högsta beslutande organ.

Stftsfullmäktige är en mellannivå där det finns experter av olika slag som stöttar församlingarna. Det finns 13 stift och vi tillhör Härnösands stift som leds av biskop Eva Nordung Byström.

Kyrkofullmäktige styr i församlingarna.

De ”partier” som ställer upp i kyrkovalet kallas nomineringsgrupper.  Valdagen är idag den 17 september, men det har också gått att förtidsrösta.

Valdeltagandet brukar vara relativt lågt. Vid valet 2009 var valdeltagandet 11,9 procent och 2013 hade valdeltagandet ökat till 12,8 procent.

Rösterna börjar räknas redan på söndagkväll när vallokalerna har stängt. Och rösträkningen kan följas på Härnösands stifts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer