Låga skulder hos Kronofogden i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den genomsnittlige invånaren i Jämtlands län har en skuld på 6.866 kronor, en låg siffra jämfört med andra län i landet enligt nya siffror från företaget Syna.

I en undersökningen av skulderna hos Kronofogden för alla kommuner och län i Sverige har Syna fått fram att Östersunds kommun ligger klart under riksgenomsnittet.

Sett till hela landet har en vuxen invånare i genomsnitt en skuld på ungefär 8.000 kronor hos Kronofogden. Men i Östersunds kommun ligger den siffran på 5.473 kronor.

– Vi har slagit ihop skatteskulder och privata skulder för fysiska personer som hamnat hos Kronofogden och jämfört med folkmängden i de olika länen och kommunerna, säger Kerstin Andersson, dataansvarig på Syna i ett pressmeddelande.

Högst skulder i Bräcke

I Jämtland ser man de högsta skulderna per invånare i Bräcke kommun med 9.933 kronor, medan Östersunds kommun ligger i botten av listan.

– Det är ovanligt att den största kommunen också har lägst skulder, säger Synas vd Karl Stjerna i ett pressmeddelande.

– På mindre orter slår ofta en eller två personer med väldigt stora skulder igenom mycket i statistiken. Men sammantaget är det inte särskilt många som har skulder hos Kronofogden, det handlar om drygt fyra procent av befolkningen i hela landet.

Geografin gör skillnad

De resultat som tagits fram visar på stora geografiska skillnader när det kommer till hur stora skulder folk har.

– Bostadspriserna slår igenom i skulderna, liksom kontorspriserna för borgenärer, säger Karl Stjerna.

– Storstadsmiljön har en mycket högre kostnadsbild över huvudtaget och uppmanar till en skrytfaktor som inte återfinns i glesbygdslänen.

Genomsnittlig skuld per vuxen invånare i Jämtlands län

Hela länet: 6.866 kronor

Bräcke kommun: 9.933 kronor

Ragunda kommun: 9.354 kronor

Krokoms kommun: 8.383 kronor

Strömsunds kommun: 8.766 kronor

Åre kommun: 6.631 kronor

Bergs kommun: 6.909 kronor

Härjedalens kommun: 7.794 kronor

Östersunds kommun: 5.473 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.