Jöran Hägglund vill ha draghjälp från sin motsvarighet i Tröndelag. Foto: Erik Mårtensson/TT

Landshövdingen vädjar till norska fylkesmannen – vill samarbeta för gränsöppning

Uppdaterad
Publicerad
Landshövdingen i Jämtlands län, Jöran Hägglund, har skrivit brev till sin norska motsvarighet i Tröndelag. Där föreslår Hägglund att regionerna ska samarbeta gentemot respektive regering för att svenskar och norrmän ska kunna resa över gränsen.

Jöran Hägglund, landshövding i Jämtlands län, har nyligen skrivit ett vädjande brev till fylkesmannen i Tröndelag, Frank Jenssen.

– Vi har haft mejlkontakt i början av pandemin, sen har det inte varit så mycket. Nu tänkte jag att jag skriver ett brev, säger Jöran Hägglund.

Landshövdingen beskriver bland annat hur smittspridningen i Jämtland Härjedalen ser ut, samt hur staten, regionen och kommunerna arbetar med att minska smittspridningen.

”Lugn utveckling”

Syftet är att det ska visa att smittspridningen i regionen inte är så stor som andra kan ha fått uppfattningen om, menar Jöran Hägglund.

– Vi tillhör det län i Sverige som provtar mest i relation till befolkningen, sen hade vi tidigt en explosiv spridning i Åre under sportlovet. Sedan dess har vi haft en lugn utveckling, förutom på äldreboenden i Östersund. Det har kanske inte framgått, man tittar på totalen och det ger en falsk bild.

Föreslår en Gotlandslösning

I brevet beskriver Jöran Hägglund även hur hårt Jämtlands län drabbats ekonomiskt, särskilt besöksnäringen.

Jöran Hägglund skriver att han hoppas att brevet ska bli ett underlag som den norska regeringen kan fatta ”kloka och väl avvägda beslut” på. Han nämner även att Norges regler, som endast tillåter resor till och från Gotland, är ett bra exempel på en lokal anpassning som ”vi gärna ser mer av”.

– Alla landshövdingar längs med Sveriges gränser, från Skåne till Norrbotten, har vid ett antal tillfällen pratat om utvecklingen med en stängd gräns och försökt informera våra norska kollegor om situationen. Nu kände jag att det var läge att det följa upp det och få lite draghjälp från norsk sida.

Ännu inget svar

Jöran Hägglund frågar även Frank Jenssen om det finns något som Jämtlands län kan göra för att människor från Tröndelag ska känna sig säkra när de är här på besök.

Men något svar på sitt brev har landshövdingen inte fått ännu.

– Nej, men jag tänkte ringa honom för en uppföljning, säger Jöran Hägglund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet