Flygbild över Lillängerondellen i Östersund. Biltemas planeras i området uppe till höger om Stuguvägen. Foto: SVT

Länsstyrelsen kräver tydligare plan

Publicerad

Östersunds kommun måste göra bättre konsekvensbeskrivningar av vad ett bygga av Biltema innebär. Det menar Länsstyrelsen i sitt yttrande till kommunen.

Länsstyrelsen i Jämtland är inte nöjd med det förslag till detaljplan som har gjorts för etableringen av Biltema vid Lillängerondellen. I ett sex sidor långt yttrande beskriver Länsstyrelsen vad man inte är nöjd med.

Bland annat så kräver Länsstyrelsen en redovisning på hur detaljplanen påverkar trafiken på E14/ rv 87, något som Trafikverket också yttrat sig kring.

Biltemas exploatering i Östersund

Dessutom måste en redovisning på hur planen påverkar medborgarnas hälsa och säkerhet avseende buller göras. Det saknas menar Länsstyrelsen.

Orkidén ängsnyckel har hittats där Biltema ska byggas. Bilden är tagen på annan plats dock. Foto: Joachim Lutz

I området finns också fridlysta växter, ängsnyckel och blåsippa. För att överhuvudtaget få bygga i området så krävs dispens från artskyddsförordningen. För att kunna bevilja dispens så ska det inte finnas någon annan lämplig lösning och artens bestånd ska inte hotas.

Länsstyrelsen konstaterar också att detaljplanens otydlighet gör att det inte är möjligt att bedöma om det kan bli nödvändigt att överpröva den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biltemas exploatering i Östersund

Mer i ämnet