Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon vilket besked länsstyrelsens Göran Gabling har i dagsläget när det gäller hur fjällsäkerheten ska upprätthållas när Gåsenstugan nu har stängt. Foto: Fredrik Eliasson, SVT/ Marie Selander, SVT.

Länsstyrelsens besked om fjällsäkerheten efter Gåsenstugans stängning: Ett säkerhetsutrymme behövs

Uppdaterad
Publicerad

Stängningen av Gåsenstugan har väckt både kritik och oro.

Många befarar att fjällsäkerheten ska försämras när Gåsenstugan, en knutpunkt i jämtlandsfjällen, nu försvinner och inte längre kan ge skydd vid hårt väder.

Länsstyrelsens besked är att fjällsäkerheten ska upprätthållas även fortsättningsvis.

Men hur ska det gå till rent konkret? Ja det kommer att behövas ett säkerhetsrum på platsen, enligt länsstyrelsens Göran Gabling. Mer om vilket besked han kan ge i dagsläget hör du i videon.

Länsstyrelsen har tillsammans med Naturvårdsverket ansvar för fjällsäkerheten.

Hur fjällsäkerheten ska upprätthållas efter det att Gåsenstugan försvinner är ännu inte bestämt.

– Vi ser över olika alternativ, men det är ännu tidigt i processen, säger Göran Gabling, biträdande chef för naturvårdsenheten vid länsstyrelsen.

Först när avtalet mellan STF och samebyarna beslutats formellt kan länsstyrelsen börja vidta åtgärder till följd av överenskommelsen, enligt Göran Gabling.

Flera neddragningar i verksamheten

Överenskommelsen mellan STF och samebyarna, som presenterades nyligen innebär att STF drar ner sin verksamhet i Jämtlandsfjällen bland annat genom minskade öppettider och stängning av restauranger vid tre fjällstationer.

Men även Gåsenstugan stängs. Det innebär att Gåsens stugvärdsstuga överlåts till en av samebyarna. Vad som ska hända med de övriga byggnaderna på stugplatsen är oklart.

Oro för försämrad säkerhet

Stängningen har ifrågasatts av många både för att stugan är populär bland vandrare, men också för att fjällsäkerheten kan försämras när stugan inte längre finns kvar och kan ge skydd vid hårt väder.

Poängen med att ta bort stugan har från STF:s sida varit att bidra till en minskning av turismen i området. När det inte längre finns en stuga på platsen kommer färre fjällbesökare att ta sig mellan Vålådalsområdet och Jämtlandstriangeln, är det tänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.