Hör resenärer berätta om de anser att det går att hålla avstånd ombord på bussen. Foto: SVT

Länstrafiken har satt in extra bussar – för trångt på vissa avgångar

Uppdaterad
Publicerad

Efter att skolorna dragit igång och semestrarna tagit slut har det varit trångt ombord på vissa av Länstrafikens avgångar. Detta trots att man sedan skolstarten kört enligt vintertidtabell. Men Länstrafiken har satt in extra bussar och är beredda på att sätta in ännu fler om det behövs.

– Överlag har det fungerat bra, resandet var förra veckan var 64 procent av 2019-års nivå. Men just vid morgontrafik och eftermiddagsturer när gymnasieelever, grundskoleelever och arbetspendlare ska röra sig kan det bli mycket folk, säger Marie Nordmark, områdeschef på Länstrafiken.

Länstrafiken har all förstärkningstrafik igång och sedan gymnasieskolorna började kör man enligt vintertidtabell.

Coronaviruset i Jämtlands län

Samtidigt har man avstämningar med företagen som kör bussarna. Och efter att det kommit rapporter om trängsel har man nu vidtagit åtgärder.

– Vi har haft signaler från Åre och Krokom på eftermiddagar och där vi har förstärkt ytterligare, sen har vi några fler ställen som vi tittar på.

Så definierar Länstrafiken vad som är trängsel:

Någon allvarlig trängsel på bussarna i Östersund har inte förekommit, menar Marie Nordmark, men man har satt in regionbussar som kör stadstrafik, bland annat till Frösön.

– Men det kommer alltid vara avgångar där det dyker upp fler passagerare och där det upplevs som trångt.

Här är Folkhälsomyndigheten och Länstrafikens råd till dig som resenär:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet