Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torgny och Eva Widholm sover nu för tiden bättre på nätterna. Annat var det i mars när ekonomin för lantbrukarna var hårt pressad. Se mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Lantbrukare om vårbruket: ”Bättre än vi befarade”

Uppdaterad
Publicerad

Inför vårbruket var Eva och Torgny Widholm oroliga för hur det skulle gå när alla insatsvaror som diesel, utsäde och gödsel skenade i pris. Nu har SVT gjorde ett återbesök till Trägsta utanför Hallen i Åre kommun.

I mars när SVT Jämtland besökte Trägsta mjölkgård skulle snart vårbruket köra igång och det fanns en stor oro för att kraftiga prishöjningar på diesel, gödsel och kraftfoder skulle bli övermäktigt. Torgny Widholm berättade om oron inför framtiden och att han hade svårt att sova på nätterna. Många reagerade på inslaget, som också delades mycket på sociala medier.

– Många jag träffat efter det reportaget har sagt att ”Om Torgny – som alltid är så positiv – har svårt att sova på grund av vårbruket då är det nog riktigt allvarligt”, säger Torgny Widholm, men nu med ett leende.

Högre mjölkpris och nytänk

För det blev inte riktigt så illa som paret Widholm hade befarat. Bland annat har mjölkpriset gått upp och mjölkbönder får nu mer i ersättning av mejerierna. Men det har också krävts ett annat sätt att tänka och planera, för att minimera effekterna av ökande kostnader.

– Vi kör aldrig traktorerna på tomgång numera och planerar varje körning. Det har gjort att vi sparat in en hel del diesel jämfört med förra året, berättar Torgny Widholm.

Större egen insats

– Vi har jobbat mycket mer själva också det här året. Det har gjort att vi sparat in på ganska stora kostnader, säger Eva Widholm.

Se mer i klippet där paret också berättar om rekordskörden av vallväxter, som kom precis rätt år – när allt annat under våren pekade åt helt fel håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.