Avsågade ledstolpar har blivit en allt vanligare syn längs lederna i Härjedalsfjällen, konstaterar naturbevakarna i området. I onsdags upptäcktes så många som ett tiotal avsågade stolpar bara längs vinterleden mellan Ramundberget och Långbrottsjön. Foto: Länsstyrelsen

Ledkryss avsågade i Härjedalsfjällen – ”Allvarligt för fjällsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Ledkryss har sågats ner längs flera vandringsleder i Härjedalsfjällen. Bara på en ledsträckning upptäcktes i onsdags ett tiotal nedsågade ledstolpar. Länsstyrelsens naturbevakare konstaterar att försvunna ledkryss är en fara för fjällsäkerheten.

Det var längs leden från Ramundberget mot Långbrottsjöarna som naturbevakarna på onsdagen upptäckte ett tiotal nedsågade stolpar.

Det är inte första gången som stolpar sågats ner. Det har blivit en allt vanligare syn som mött naturbevakarna när de underhåller vinterlederna, berättar naturbevakare Roger Myhr. Men i onsdags hade ett större antal sågats ner och transporterats bort från en och samma led. Naturbevakarna befarar därför att problemet är mer utbrett än vad som hittills varit känt.

– Det har blivit en allt vanligare syn med någon nedsågad ledstolpe, men vi har väl inte tänkt så mycket på det, inte förrän igår (onsdag) när det var så många på en och samma ledsträckning, säger Roger Myhr.

Allvarligt för fjällsäkerheten

Det är i dagsläget oklart hur många stolpar totalt som försvunnit. Det hela uppdagades när naturbevakarna kom för att byta ut ledkryssen mot nya. De nya hade transporterats dit i våras när det fortfarande var snö. Att det överhuvudtaget förekommer att ledkryss sågas ner – oavsett antal – är allvarligt ur fjällsäkerhetssynpunkt, fastslår naturbevakare Roger Myhr som också är fjällräddare.

– Det hade körts ut nya ledkryss som låg längs leden. Kanske har folk sett det och tänkt att det är ok att såga ner en ledstolpe och ta med sig hem. Men även om vi nu skulle byta ut stolparna är det allvarligt. Vi vet inte hur längesen det var och om det blir hårt väder och ledkryssen är borta kan det bli stora problem.

Populärt som dekoration

Så varför sågas stolparna ner? En stark misstanke är att de blivit attraktiva som heminredningsdekoration.

– Det är ju den nya inredningstrenden att folk vill sätta upp ett ledkryss på väggen, säger Roger Myhr.

Han tillägger:

– Det är tydligt att det är ledkryss i söderläge som varit mest attraktiva att såga ner; ledkryss där det är mossa på framsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.