Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fick Viveca Sten idéen till sin första bok som utspelar sig i Åre – stort intresse för henne och författarkollegan Sara Strömberg under Bokmässan i Göteborg. Foto: Lena Samuelson/SVT

Därför väljer deckarförfattarna att skriva om mord i Åre: ”Älskar när det skaver”

Uppdaterad
Publicerad

Åre har blivit en populär brottsplats i deckarböcker. När författarna Sara Strömberg och Viveca Sten besökte Bokmässan blev det högt tryck.

Författaren Sara Strömberg som bor i Östersund och Viveca Sten som bor delar av året i Åre tar livet av folk i Åre i flera böcker.

– Jag tror att många känner till Åre via media, de har kanske åkt skidor, vandrat eller fiskat här, säger Sara Strömberg.

Viveca Sten menar att Åre är en speciell miljö.

– Det finns de som bott där i generationer, rika Stockholmare, norrmän med sina Teslor och turister. En miljö som skapar sprickor. Vi författare älskar när det skaver.

Behandlar flera teman

Böckerna har förstås sina mordgåtor, men hanterar även exploatering av mark, exklusiva sportstugor som städas av ortsbor och ortspolisen.

Sara Strömbergs andra bok Skred väckte frågor. Miljön kändes skrämmande aktuell.

– Det var lite läskigt, säger hon. Men jordskredet nyligen kom inte som en överraskning. Åre är ett känt riskområde.

Hör hur författarna om varför deras lik hittas just i Åre i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.