”Det är otroligt kul”, säger Lea Simma, verksamhetsledare för Tjállegoahte om att Sápmi blir tema på Bokmässan i Göteborg 2024. Foto: Kajsa Norman

Sápmi blir tema på Bokmässan i Göteborg nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Under Bokmässan 2024 kan du förvänta dig extra många samiska författare på plats i Göteborg. För första gången under mässans 40 år kommer temat vara Sápmi,

– Nästa år kommer bli fantastiskt, säger Johan Sandberg McGuinne, vice ordförande i Tjállegoahte.

Bokmässan och det samiska författarcentrumet Tjállegoahte gick ut med nyheten tillsammans under söndagseftermiddagen. Nästa års tema blir Sápmi – och Tjállegoahte kommer vara hedersgäster.

– Vi fyller fyrtio nästa år och det är verkligen på tiden, säger Oskar Ekström, programchef för Bokmässan.

”Otroligt kul”

Johan Sandberg McGuinne, vice ordförande i Tjállegoahte, konstaterar att samisk litteratur har en lång historia men att den ofta har hamnat i skymundan. Därför tycker han att det känns fantastiskt att få dela med sig av den samiska kulturen.

– Vi vill fokusera på känslan och lyfta fram det mångfaldiga i samisk litteratur, säger han.

– Det är otroligt kul och ärofyllt att få vara här och visa upp samisk litteratur, säger Lea Simma, verksamhetsledare för Tjállegoahte.

Ingenting är ännu bokat för nästa år. Arbetet med att planera inför mässan påbörjas nu.

Utöver Sápmi kommer Bokmässan även ha tema rymden.

I klippet: Renskötaren Jannie Staffansson om paneldebatten om skogen som hon medverkade i under Bokmässan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian Kirppu, skogsbiolog, David Thurfjell, religionshistoriker, Jannie Staffansson, renskötare från Jokkmokk och moderatorn Karin Sarja från Svenska kyrkan deltog i samtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.