Ljög om detaljer vid trafikolycka – får böta 20.000 kronor

Publicerad

Efter en trafikolycka i länet rapporterade en man i 50-årsåldern till polisen att föraren försvunnit från olycksplatsen. Mannen ljög då han i själva verket tog hand om föraren som var hans vän. Nu döms han i Östersunds tingsrätt och ska betala totalt 22.200 kronor i böter.

Det var i september förra året som trafikolyckan ägde rum. Mannen i 50-årsåldern blev vittne till en trafikolycka där en personbil voltade av vägen. Till polisen på plats berättade han att han såg föraren avsvimmad och att denna var oförmögen att ta sig ur bilen.

Enligt mannens historia sparkade han då in framrutan för att hjälpa föraren ut. När han hjälper föraren ur bilen blir han mycket aggressiv. Enligt mannen blev situationen konstig och föraren sprang sedan iväg.

Historien var lögn

I självaverket var mannen och föraren av personbilen vänner. Efter att polisen hittat mannens telefonnummer i förarens mobiltelefon och sett att det var samma nummer som larmade SOS Alarm tar de återigen kontakt med mannen.

Han erkänner då att han ljugit om detaljerna kring trafikolyckan för att skydda sin vän och att föraren inte alls var avsvimmad vid olyckstillfället. Polisen har vid denna tidpunkt redan lagt ner flera timmar på att söka efter föraren eftersom de trott att han varit skadad.

När föraren hittas oskadd kommer det även fram att han fått skjuts till en stuga av sin vän.

Döms för falsk larm

Enligt tingsrättens dom är det ställt utom rimligt tvivel att mannen gett oriktiga uppgifter till polisen om att en möjligen skadad person avvikit från olycksplatsen.

Detta ledde till en räddningsinsats och mannen döms nu för falsk larm. Han ska betala en dagsböter på totalt 22.200 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.