Statsminister Stefan Löfven håller pressträff efter sitt besök på sågverksföretaget Gällö Timber i Jämtland. Foto: Robert Henriksson, TT

S vill se hårdare krav för försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Matchning och utbildning är högsta prioritet, säger Stefan Löfven (S) som besöker Gällö idag. Men individen har också själv ett ansvar, meddelar statsministern, och partiet vill nu ställa hårdare krav för försörjningsstöd.

I dag finns 120 000 lediga jobb och samtidigt 300 000 arbetslösa, framhåller statsminister Stefan Löfven vid en pressträff i Gällö i Bräcke kommun.

– Matchning och utbildning är främsta prioritering om vi ska kunna närma oss full sysselsättning, säger han.

Socialdemokraterna vill höja den statliga ersättningen till kommunerna för bristyrkesutbildningar, en satsning som ska kosta totalt 140 miljoner kronor. Ytterligare 40 miljoner ska gå till fler jobbspår.

– Många hamnar i vård- och omsorgen och färre hamnar i industrin. Nu ser vi till att industrins behov också tillgodoses, säger Löfven.

”Individen måste också anstränga sig”

Därutöver vill partiet ställa hårdare krav på dem som får försörjningsstöd. I dag är det upp till kommunerna att avgöra aktivitetskrav, men nu vill Socialdemokraterna att det ska bli obligatoriskt för alla kommuner. Utöver aktivitetskrav vill partiet även inkludera krav på aktivt deltagande i språkträning.

– Vi kan inte acceptera att arbetsdugliga män och kvinnor lever på försörjningsstöd. Individen själv måste också anstränga sig, säger Stefan Löfven.

Socialdemokraterna vill även satsa 20 miljoner på att godkänna yrkeskompetenser inom fler branscher och för fler yrkesroller. 500 miljoner kronor ska gå till utbildning i svenska språket för anställda inom vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.