En man döms nu för grovt förtal mot Strömsunds kommunalråd Göran Bergström (S). Foto: SVT

Man döms för grovt förtal mot Strömsunds kommunalråd

Publicerad

Den man i 70-årsåldern som åtalats misstänkt för grovt förtal av Strömsunds kommunalråd, Göran Bergström, har nu dömts både för förtal och grovt förtal.

Enligt åtalet ska mannen ha trakasserat Göran Bergström under flera års tid. Han ska bland annat satt upp kränkande anslag på offentliga platser i Strömsund, samt skickat två skrivelser till Bergströms förre detta arbetsgivare polismyndigheten och även sex skrivelser till kommunledningen i Strömsund.

Åklagaren betraktade gärningarna som ett enda brott, men överlämnade samtidigt frågan till tingsrättens prövning. De valde att dela upp händelserna i tre olika förtalsbrott; anslagen, skrivelserna till kommunledningen och skrivelserna till polismyndigheten.

Bergström har känt sig förnedrad

Göran Bergström har enligt tingsrättens dom berättat att han tagit illa vid sig och känt sig förnedrad. Händelserna har lett till att han mått mycket dåligt och även att han känt olust över att gå ut.

Tingsrätten menar att skrivelserna till polismyndigheten och kommunledningen visserligen innehöll kränkande och nedsättande uppgifter om Göran Bergström, men att de inte fått allvarliga konsekvenser för honom.

Skrivelserna till kommunledningen rubriceras därför som förtal av normalgraden. Eftersom skrivelserna till polismyndigheten skickades in under 2014 har eventuellt brott preskiberats.

Erkänner handlingen – förnekat brott

När det gäller anslagen i Strömsund har mannen erkänt att han satt upp två av anslagen, men förnekat brott med hänvisning till att det inte var han som formulerat innehållet.

Men tingsrätten anser att det står klart från innehållet och layouten att det är mannen som skrivit anslagen. De anser även att anslagen varit placerade på sådant sätt att det funnits en avsevärd risk för spridning, inte bara inom Strömsund utan även till kringliggande orter.

Eftersom det hänt vid upprepade tillfällen och med hänsyn till att Göran Bergström genom sitt yrke och sitt politiska uppdrag får antas vara en välkänd person i kommunen, anser tingsrätten att uppgifterna har varit ägnade att medföra allvarlig skada. Därför rubriceras brottet som grovt förtal.

Under onsdagen dömdes mannen för grovt förtal samt förtal. Han ska nu betala en dagsböter på totalt 6.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer