Man får fängelse efter färd i Bergs kommun – körde med 2,41 promille i blodet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern har dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. Detta efter att han kört i diket med 2,41 promille alkohol i blodet i Skålan, Bergs kommun.

I domen går att utläsa att mannen, som är hemmahörande i Västernorrlands län, kört av vägen och blivit upphämtad av ambulans.

Mannen själv har förnekat brott och hävdat att han ägnat sig åt så kallad ”eftersupning”, det vill säga, att han druckit sig full efter färden. Han har påstått att han haft en så kallad kvarting, det vill säga en mindre spritflaska, med sig i bilen.

Vittne såg färden

Ett vittne har dock sett mannen köra vingligt i mitten av vägen innan han hamnade i diket vid en avfart. Vittnet gick fram till chauffören för att kolla till honom, och enligt vittnets uppgifter ska mannen inte ha druckit någonting innan ambulansen kom till platsen. Någon kvarting sprit ska vittnet heller inte ha sett till.

Utifrån dessa vittnesuppgifter anser domstolen att chauffören omöjligen kan ha druckit sig full efter att han kört i diket. Han döms därför till två månaders fängelse för grovt rattfylleri.

Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, ser de flesta människor dubbelt vid en berusningsgrad över 2,0 promille. Vid 3,0 är de flesta på gränsen till medvetslöshet.

Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille alkohol i blodet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.