Östersunds tingsrätt beslutade i fredags att lämna ut en utländsk medborgare som misstänks för brott både i länet och i sitt hemland. Bland annat handlar det om våldtäkt mot barn. Foto: Arkiv/SVT

Man i Jämtlands län misstänks för barnvåldtäkt – kan utlämnas efter internationell arresteringsorder

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern misstänks för grov våldtäkt mot barn i bland annat en kommun i Jämtlands län. Nu begärs mannen utlämnad till ett europeiskt land, där han är misstänkt för liknande brott.

Mannen har sedan januari i år suttit häktad misstänkt för grov våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn och våldtäkt mot barn under flera års tid. Brotten har bland annat begåtts i en kommun i länet och i ett europeiskt land.

Mannen har nekat anklagelserna om grov våldtäkt men medgivit vissa delar av sexuellt övergrepp och våldtäkt.

Kan utlämnas enligt internationell arresteringsorder

Strax innan åtalet skulle väckas begärdes mannen utlämnad till ett europeiskt land enligt en europeisk arresteringsorder.

Under förhandlingarna motsatte sig mannen att bli utlämnad, eftersom han inte kommer kunna garanteras säkerhet i landets fängelse. Om ett utlämnande skulle ske ville hans advokat försäkra sig om att han fick avtjäna straff i Sverige, istället för i det europeiska landet.

Östersunds tingsrätt beslutade i fredags att han kan bli utlämnad, om inget nytt beslut i Hovrätten tas vid en överklagan. Mannen ska vara fortsatt häktad till dess att det sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.