I Gäddede bor runt 450 personer. I hela Frostviken, omkring 850. Det är 24 mil till Östersund och närmaste nyhetsredaktion. Journaliststudenterna Joel Segerdahl och Gustaf Wallinder bestämde sig för att åka till Gäddede och se vad det gör med Gäddedebornas nyhetskonsumtion.
– Det handlar ju nånstans om samhörighet, säger Gustaf Wallinder. Att gäddedeborna ska känna sig ihopkopplade med resten av världen. Nu är Gäddede en avklippt bit i nordvästra Jämtland.
Joel Segerdahl menar att avsaknaden av medier på plats svetsar samman bygden:
– Alla tänker på hur bygden ses utifrån, men det kanske inte bara är positivt att det är så sammansvetsat.
Andra vägar för nyheter
De tillbringar en månad i Gäddede, där de intervjuar människor om sina nyhetsvanor och vad de tänker om avsaknaden av journalister. De menar att Gäddede är Sveriges mest journalistisolerade plats.
– Det är unikt eftersom det tillhör ett område som har 23 mil till närmaste redaktion, säger Gustaf Wallinder.
– Det är ett underbevakat område, säger Joel Segerdahl. Men det tror jag att många områden är i Sverige.
När journalister inte finns på plats så skapas andra vägar för nyhetsförmedling.
– Vi har märkt att nyheter sprids med ”mun-mot-mun-metoden”, det sprids via att man pratar med varandra, säger Joel. Men det är inte bara bra för källkritiken blir lidande.
Saknar då Gäddedeborna journalisterna?
– Människor saknar uppmärksamheten, säger Joel Segerdahl. Kanske främst vad turisterna får veta om Gäddede. Men däremot är det många som menar att en journalist inte är vad de behöver.
Vill tillbaka
Nästa vecka lämnar de Frostviken, för den här gången. För de vill tillbaka.
– Jag har fastnat för det sociala, säger Gustaf Wallinder. Folk är så öppna, ärliga och raka jämfört med på andra ställen. Det fastnar man för och det gör att jag definitivt vill komma tillbaka och träffa människorna här igen.