Patricie Arvidsson har fått mycket respons efter att hon gått ut och berättat om hur det är på Försäkringskassan. Foto: SVT

Många hyllar Patricie

Uppdaterad
Publicerad

Vår granskning av Försäkringskassan har väckt starka reaktioner. Främst hyllar man Patricie Arvidsson för att hon klev fram och berättade hur det är.

Under två veckor granskade vi på SVT Nyheter Jämtland Försäkringskassan och vad som hände sedan med de internutredare som hade börjat utreda höga chefer för misstänkta oegentligheter 2014.

I en serie inslag berättade Patricie Arvidsson om hur de hamnade i kylan direkt efter att nyheterna hade exploderat i media och hur de därefter splittrades och fråntogs arbetsuppgifter.

Försäkringskassan och makten

Reportagen uppmärksammades av många och på sociala medier kom mängder av reaktioner. Många har skrivit att de beundrar Patricie Arvidsson för att hon vågat berätta. Flera tycker även det var bra att hon gick ut och pekade på den tystnadskultur som finns inom myndigheten.

Flera tog även personligen kontakt med Patricie Arvidsson.

– De har kontaktat mig via mejl, messenger, skickat sms och även kontaktat mig personligen, säger Patricie Arvidsson när vi träffar henne igen.

Vad säger de?

– De ger oss stöd och tycker det är bra att jag gick ut och berättade. De hoppas att det ska gå bra för oss, säger hon.

Rörd och tacksam

Hon är förvånad över den enorma respons hon har fått.

– Jag är rörd och tacksam och försöker att svara alla som har kontaktat mig personligen. Men det var helt oväntat, säger hon.

Så här i efterhand är hon glad över att hon gick ut och berättade i SVT om hur hon upplevt de senaste åren inom Försäkringskassan. Inte minst att hon vågade berätta om den tystnadskultur som hon tycker har brett ut sig inom myndigheten.

– Det har jag fått väldigt mycket respons på. Det är många som känner likadant, även de som jobbar på andra myndigheter. Jag har fått ta del av många sorgliga historier, säger hon.

Varför tror du att så många har reagerat på våra inslag?

– Jag tror att det väcker känslor. Man vill inte att det ska gå till så här, man blir upprörd över det. Det tror jag.

Reaktioner på sociala medier

Många har kommenterat våra inslag på sociala medier. Bland annat har tittare skrivit så här:

”Tur att det finns några som inte låter sig tystas! Häpnar över hur det går till men är inte förvånad. Fortsätt kämpa Patricie.”

”Man kan inte annat än beundra dig för detta. Du har verkligen satt ögonen på vad som händer i våra myndigheter.”

”Jättestarkt och modigt av henne! Det är nog många som applåderar att nån vågar säga sanningen!!”

”Hon förklarar det verkligen så bra. Det är precis så jag känner.”

”Att tystnadskulturen breder ut sig är skrämmande och mycket farligt i ett demokratiskt samhälle! Så modiga kvinnor och män behövs för att sätta ljuset på detta som måste stoppas. De behöver allt stöd.”

”Du är värd all beundran, så fantastiskt!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassan och makten

Mer i ämnet