Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markägaren Mats Kålen har inte gett upp kampen om att stoppa planerna i Rödkullen. Samtidigt är Håkan Martinell, Rödkullen Panorama, glad över att projektet nu kan gå över till nästa fas. Hör båda deras tankar om projektet i videon. Foto: SVT

Markägare: Kampen om Rödkullen långt ifrån över

Uppdaterad
Publicerad

Rödkulleprojektet i Åre kliver nu in i nästa fas, något som välkomnas av de som driver projektet.

Men bland markägare i närheten finns ett motstånd. Om planerna drivs igenom väntas drastiska åtgärder, menar dom.

Under torsdagen godkände kommunfullmäktige i Åre planprogrammet för Rödkullens område. Det innebär att detaljplanearbetet för skidområdet kan börja.

– Det känns såklart jättebra, säger Håkan Martinell som representerar Rödkullen Panorama.

Rödkullen

Samtidigt är det ett projekt som är ifrågasatt. Mats Kålen äger mark i Ullådalen som ligger i anslutning till Rödkullen och han är i dag besviken.

– Och det är många med med mej som är det, säger han.

Enligt honom kommer de att fortsätta kämpa för att planerna ska stoppas. En sista åtgärd kan bli att göra det svårare för turister att röra sig i Ullådalen.

Hör mer om vilka åtgärder det handlar om i videon ovan.

”Större projekt engagerar”

Håkan Martinell är inte förvånad över att kritik framförs.

– Större projekt engagerar. Samtidigt har vi känt att det finns både och, men att den positiva sidan inte får samma utrymme, säger han.

Nu går som sagt projektet in i nästa fas. Detaljplaner för området ska tas fram och det ska göras en fördjupad miljökonsekvensbeskrivning.

Tidigare utredningar visar exempelvis på att området är ett viktigt habitat för fåglar och flertalet vattendrag har höga naturvärden.

Varje detaljplan prövas

Ser ni några risker med att projektet kan bli stoppat?

– Ja det ska ju prövas i varje skede. Vi har inte fått någon rättighet till någonting i och med det här, utan varje detaljplan ska ju upp politiskt, säger Håkan Martinell.

Hur mycket pengar har hittills investerats i det här projektet?

– Sedan start så har vi upparbetat någonstans mellan 65 och 70 miljoner kronor som lagts ner i olika utredningar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rödkullen

Mer i ämnet