”Sjuksköterskorna springer runt, de hinner inte träffa patienter,” säger läkaren Haytham Bayadsi som är mycket orolig över framtiden.

Massiv läkarkritik mot sjukhusledningen: ”Det är kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor flyr kirurgavdelningen på Östersunds sjukhus och nu får de stöd av 21 läkare.

– Det är kaos, säger specialistläkaren Haytham Bayadsi.

I videon ovan berättar han hur vardagen kan se ut på avdelningen.

I en debattartikel går nu 21 läkare inom området kirurgi samman och skriver ett öppet brev till regionens politiker. Tillsammans pekar de på en minst sagt oroande utveckling inom sjukhuset.

Bakgrunden är de förändringar i arbetsvillkor för sjuksköterskor som nu genomförs och som lett till många uppsägningar. Bara i år har över 30 sjuksköterskor och undersköterskor sagt upp sig från avdelningen.

”Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk och det hjälper inte hur många kirurger vi än är om vi inte har några sjuksköterskor att arbeta tillsammans med!” skriver läkarna bland annat.

Pekar på förtroendeklyfta

I artikeln undrar läkarna om de styrande politikerna förstår vad som är på väg att hända på Östersunds sjukhus. De menar att en stor förtroendeklyfta uppstått mellan de anställda och regionens högsta tjänstemän som nu driver igenom förslag utifrån de direktiv de fått från politikerna.

– Vi vill ställa frågan till ledningen och politikerna vad de förväntar sig av den vård som vi ska erbjuda medborgarna framöver. Vad har de tänkt? Ska de fortsätta att strunta i sjuksköterskornas uppror? säger Haytham Bayadsi som är specialistläkare på område kirurgi och fortsätter:

– Vi vill att de ska ta upp förhandlingarna igen så att sjuksköterskorna får en arbetsmodell som funkar.

– Vi vill ha tillbaka den kompetenta personal som slutat och vi vill att de nya som börjat vill stanna kvar, säger han vidare.

Läkarna bjuder nu in ledning och politiker till ett möte 21 augusti.

Politiker vill svara skriftligt

SVT har varit i kontakt med Tom Silverklo (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag har ingenting att säga just nu men jag kommer att svara skriftligt på debattartikeln senare, säger han.

SVT har även sökt sjukvårdsdirektören Hans Svensson utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.