Röken lägger sig som ett dis och skymmer solen. Foto: Laila Eggen, brandman i Lillhärdal

Mer pengar till räddningstjänsterna i vårändringsbudgeten

Publicerad

I regeringens vårändringsbudget, som presenterades under onsdagen, vill regeringen utöka anslaget för ersättning till räddningstjänster. Detta på grund av de stora skogsbränderna sommaren 2018.

Under förra sommarens torka rasade omfattande skogsbränder på många håll i landet, inte minst i Jämtland och Härjedalen. Räddningstjänsterna är berättigade till ersättning från staten för en del av de insatser de gjorde. 

Jämtland har fått 71 miljoner

Hittills har Räddningstjänsten i Jämtland sökt och fått ersättning från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) på 71,1 miljoner kronor. Fler anspråk kommer att skickas in till MSB.

I somras beslutade regeringen skjuta till 300 miljoner kronor till MSB för att kunna ersätta kommunernas räddningstjänster.

Ytterligare 170 miljoner i budgeten

Men regeringen anser att det behövs mer pengar. I vårändringsbudgeten skriver regeringen:

”Insatserna som genomfördes sommaren 2018 för att bekämpa skogsbränder i flera delar av landet har medfört omfattande kostnader för de drabbade kommunerna. För att kunna betala ut den ersättning kommunerna är berättigade till i enlighet med lagen om skydd mot olyckor behöver anslaget tillföras ytterligare medel. Regeringen anser därför att anslaget 2:3 Ersättning för räddningstjänst m.m. bör ökas med 170 000 000 kronor.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet