Foto: Adam Wrafter/TT

Regeringen: 110 miljoner kronor i stöd till skogsbruket efter skogsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att skjuta till 110 miljoner kronor i stöd till skogsbruket efter de omfattande skogsbränderna i somras. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vid en presskonferens. Det finns ännu inget datum för när de drabbade skogsägaren kan söka stödet.

Enligt Sven-Erik Bucht (S) får Skogsstyrelsen i uppdrag att föreslå kompensation för skador och ökade kostnader i skogsbruket efter sommarens bränder. Senast den 10 oktober ska Skogsstyrelsen föreslå vilka lämpliga åtgärdar man ska vidta.

-Vi har också gett i uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att utvärdera framtida behov, säger Bucht.

Stödet är satt i relation till de insatser som gjordes efter skogsbränderna i Västmanland 2014. Sven-Erik Bucht vidhåller att regeringen är öppen för att summan kan komma att öka om stödet inte räcker till.

I dagsläget finns det inget satt datum när skogsägarna kan ansöka om ersättning.

– Det kommer bli en del av Skogsstyrelsens uppdrag att redovisa ett datum senast den 10 oktober. Precis som det var i Västmanland så kommer det bli en retroaktiv ersättning, säger han.

Skogsägare får ersättning av försäkringsbolag

Sven-Erik Bucht menar att merparten av skogsägaren har en försäkring och får ersättningar från dessa.
– Regeringens ersättningen ska inte gå in och ersätta den som försäkringsbolagen ger. Dessa ska täcka mer- och kringkostnaderna kring en sådan här händelse, säger han.

Även om regeringen ännu inte har räknat på kostnaderna för skogsbränderna, menar Sven Erik Bucht att de har påverkat den svenska näringen.

-Det här är stora belopp som gått till spillo. Skogsindustrin är en stor tillväxtmotor för landet och välfärden, så det är därför som regeringen har vidtagit åtgärder för att minimera skadorna som uppstått.

14 000 hektar skog brann 2014

Vid de stora skogsbränderna i Västmanland 2014 brann ungefär 14 000 hektar. Bränderna resulterade i skadekostnader på ungefär 400 miljoner kronor.

Efter branden i Västmanland 2014 avsatte regeringen 72 miljoner kronor till skogsnäringen.

Sedan tidigare har regeringen avsatt 1,2 miljarder kronor i ett krispaket till Sveriges lantbrukare som prövats svårt av sommarens torka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet