Guna Graufelds, presskommunikatör Migrationsverket. Foto: Privat

Migrationsverket: ”Vill kunna fatta beslut så fort som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

De godemän SVT Nyheter Jämtland pratat med anser att det skulle vara mer ekonomiskt och mer effektivt om Migrationsverket och Rättsmedicinalverket samordnade utredningar och undersökningar. Men enligt Migrationsverket är det komplicerat.

– Rättsmedicinalverket och Migrationsverket är två olika myndigheter som bedriver verksamhet på olika orter, säger Guna Graufelds, presskommunikatör Migrationsverket.

Varför kan inte handläggare komma upp till exempelvis Östersund och beta av flera olika ärenden samtidigt?

– Migrationsverket har beslutat att prioritera ärenden som rör ensamkommande barn och då vill vi se att de här barnen ska få beslut så fort som möjligt och det har ju gått över själva närhetsprincipen, så vi anser att det är mer rimligt att att de får ett beslut så fort som möjligt. Alternativet skulle vara att de skulle få vänta ännu längre än de redan har gjort.

Gode män menar att det är resursslöseri, både för Migrationsverket men även för de enskilda ungdomarna och deras gode män. Vad säger ni om det?

Jag har full förståelse att det är omständigt att behöva resa långa vägar men alternativet kan ju vara så att man behöver vänta flera månader på att få komma på en utredning och det tycker inte Migrationsverket är rimligt. Vi vill kunna fatta beslut så fort som möjligt för alla barnen i deras ärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.