Ann Lemne. Foto: Privat

”Ser inte hur det kan lösas på annat sätt”

Uppdaterad
Publicerad

Rättmedicinalverket är ansvarigt för åldersbedömningarna. Utvecklingschef Ann Lemne beklagar långa resor men menar att det inte går att göra på annat sätt.

Varför går det inte att göra de två undersökningarna på ett och samma ställe?

– Vi har varit beroende av vilka aktörer som velat vara med som våra underleverantörer. De företag som lämnade anbud har inte sin verksamhet på samma orter och därmed måste man åka till olika platser.

Det blir ju väldigt långa resor, inte minst om man bor i Norrland?

– Vi är väl medvetna om att det kan bli mycket långa resor, särskilt om man bor i Norrland, och det beklagar vi.

En god man ville hellre åka till Borlänge med sin ungdom för tandröntgen, men fick inte det. Varför?

– Vid upphandlingen delade vi in landet i sex regioner. Utgångspunkten för upphandlingen var att man gör sin undersökning i den region man bor. De leverantörer som Rättsmedicinalverket slöt avtal med, är företag som bedriver sin ordinarie verksamhet på olika orter i respektive region.

En god man undrar varför resorna inte samordnas?

 – Rättsmedicinalverket skickar inte ut några kallelser, vi skickar ut information om vilket företag man ska kontakta för att boka tid för undersökning. Det är god man som bokar in tid för undersökning och som därmed får försöka samordna resor om det är möjligt.

Kommer något att förändras för dem som bor i Norrland?

– Vår leverantör av tandröntgen har redan agerat och har, förutom Piteå, nu även Örnsköldsvik som möjlig plats för undersökning. När det gäller företaget som genomför knäröntgen har de en MR-buss som finns på olika platser. Den har bland annat stått i Luleå och i Sundsvall.

– Det är nu även möjligt att åka till Stockholm för knäröntgen om kommunikationerna gör det enklare. Men med tanke på att region Nord är så stor så är vi medvetna om att det ändå kan blir långa och krångliga resvägar. Det beklagar vi men vi har inte sett hur det kan lösas på annat sätt.

Rättmedicinalverket upphandlade tjänsten

Rättsmedicinalverket, RMV, fick regeringens uppdrag i maj 2016 att göra medicinska åldersbedömningar.

De har inte själva tandläkare och radiologer eller de maskiner som behövdes för att göra undersökningarna.

Hösten 2016 genomfördes en offentlig upphandling.

I mars 2017 slöt de avtal med de fyra aktörer som för närvarande genomför undersökningar som underlag för medicinska åldersbedömningar.

Källa: RMV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.