Zaker Ghayoumi. Foto: SVT

”Jag åkte till Luleå och sedan till Örnsköldsvik”

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer som SVT Nyheter Jämtland har träffat berättar om långa och krångliga resor vid åldersbedömning. En av de är ensamkommande Zaker Ghayoumi.

– 8 november åkte jag till Luleå. Sedan åkte vi till Örnsköldsvik för att göra den här undersökningen med tänderna, säger han.

De sov över i Umeå innan de åkte vidare till Örnsköldsvik nästa dag. Totalt tog det två dagar.

– Det var jättejobbigt. Vi åkte i bil, jag och min gode man. Det var en jättelång resa kan man säga.

Undersökningarna däremot gick snabbt.

– Det tar bara fem minuter att göra undersökningen med knäna. Och i Örnsköldsvik där de undersökte tänderna tog det kanske en minut.

Nu väntar Zaker på svaret. Samtidigt ställer han sig frågande till varför han ens skulle genomföra åldersbedömningarna. Två dagar efter han kom tillbaka från sin rundresa fyllde han 18 år.

– Jag blir lite irriterad. Varför gjorde de inte undersökningarna tidigare? När jag kom till Sverige var jag 16 år gammal. De kunde ha gjort den då, inte nu när jag fyller 18 år. Men sedan säger de ju också att de ändå bara gissar, att de inte kan säga exakt hur gammal jag är. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.