Under måndagen och tisdagen var det tätt mellan mötena på Migrationsverket i Östersund. Samtliga kommuner i länet var inbjudna till separata möten med Migrationsverket för att diskutera avtal om bostäder.
– Det här handlar om avtal mellan Migrationsverket och kommunerna om riktiga bostäder, säger Per Sörensen, bostadsexpert hos Migrationsverket.
Migrationsverket behöver bostäder för asylsökande. I dag finns ett stort antal tillfälliga asylboenden, som i Grytan, Kall eller Åre. Men det är dyrt. Samtidigt är bostadsbristen stor i de flesta av landets kommuner. Migrationsverket fick därför i uppdrag av regeringen att förhandla ett nytt slags avtal med kommunerna.
– Det här är långsiktiga boenden, säger Per Sörensen, som vi planerar tillsammans med kommunerna. Det är en skillnad jämfört med de tillfälliga asylboendena, där kommunerna inte alls är med och planerar.
Hyr i sex år
Tanken är att kommunerna bygger nya bostäder, eller renoverar som Migrationsverket hyr i max sex år. På så sätt frigörs andra, billigare lägenheter som då blir tillgängliga på den öppna bostadsmarknaden.
Blir det här billigare för Migrationsverket?
– Ja, det blir det, säger Per Sörensen. I förhållande till upphandlade tillfälliga platser. Vi förbinder oss att ge kommunerna en garanti att vi inte kommer att lämna de i sticket med tomma bostäder.
Krokom och Östersund på gång
Bräcke och Ragunda har redan kommit överens med Migrationsverket och fler kommuner ser ut att följa.
– Nu har vi träffat Krokom, som har bra genomtänkta ideer, säger Per Sörensen. Vi har också träffat Östersund där vi har en diskussion omkring Attefallshus.