Macquarie vill satsa i Inlandsbanan

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en plan på en miljardinvestering för att rusta upp Inlandsbanan inom de närmsta åren. Tack vare en miljardinvestering vill man öppna för mer person- och godstrafik samt bli en livsviktig part för råvarunäringarna i Norrland som till exempel skogs-, stål- och gruvindustrin.

Inlandsbanan som sträcker sig från Gällivare till Kristinehamn ska nu rustas upp ordentligt.

Investeringen kommer gå till förbättringar av rälsen mellan Kristinehamn och Gällivare och även tågvagnarna.

Inlandsbanan

Tack vare investeringen från Macquarie, som bland annat äger och förvaltar Arlanda Express, ska Inlandsbanan bli en företagsekonomisk konstruktion.

Ökad transportkapacitet

Under tisdagen hade de kommuner som äger inlandsbanan ett möte där styrelsen fick fortsatt mandat att förhandla fram ett avtal med det australiensiska företaget.

– Vi har under lång tid arbetat för en upprustning av Inlandsbanan och ser nu möjligheten att göra en stor renovering genom medel från Macquaries infrastrukturfond. En upprustning skulle innebära en kraftigt ökad transportkapacitet på järnväg i norra Sverige, säger Caisa Abrahamsson, styrelseordförande för Inlandsbanan, i ett pressmeddelande.

Hoppas kunna ha ett avtal klart snart

Diskussioner om hur planerna ska förverkligas, samt förhandlingar mellan ägarkommunerna och Macquarie, pågår fortfarande. Men båda parter uppger att de hoppas kunna skriva ett avtal inom en snar framtid.

– Vi vill tillsammans med befintliga ägare hitta en möjlighet att investera i banan. Det rör sig om flera miljarder kronor för att få upp banan i gott skick längs hela sträckan. Genom en modernisering kan vi möta olika kundbehov längs hela sträckan, säger Henrik Dahlström, Senior Vice President för Macquarie Infrastructure and Real Assets, i pressmeddelandet.

15 kommuner längs banan äger Inlandsbanan (se faktaruta nedan).

Kommuner som äger Inlandsbanan

Gällivare

Jokkmokk

Arjeplog

Arvidsjaur

Sorsele

Storuman

Vilhelmina

Dorotea

Strömsund

Östersund

Berg

Härjedalen

Ljusdal

Orsa

Mora

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inlandsbanan

Mer i ämnet