Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur många avgångsvederlag har just din kommun betalat ut? Vår reporter Sara Leijman berättar. Foto: Sara Leijman/SVT

Miljoner till avgångsvederlag – så mycket har länets kommuner betalat ut

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste ett och halvt året har kommunerna i Jämtlands län betalat ut flera miljoner kronor i avgångsvederlag. Det visar en granskning som SVT gjort.

Avgångsvederlag är en överenskommelse mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Bakom de allra flesta besluten ligger ett långvarigt problem.

– Det kan handla om en långvarig förtroendekris. Att det har varit något som har varit en skada för verksamheten som man inte kunnat lösa, säger Tomas Björck som är arbetsrättschef på Sveriges kommuner och regioner.

Det kan även handla om långa sjukdomsfall där rehabiliteringen inte fungerat och där ett avgångsvederlag tillslut blir enda utvägen.

Istället för domstol

Avgångsvederlag är ett sätt för arbetsgivaren att avsluta en anställning utan att behöva gå till domstol. Och enligt SKR kan det vara mer kostnadseffektivt.

– Skulle domstolen ta beslutet kan det ta lång tid, det kräver mycket resurser och där utgången är oviss, säger Tomas Björck.

Hur många anställda har länets kommuner tecknat avgångsvederlag med det senaste ett och ett halvt året – och vad har det kostat i respektive kommun? I videon får du svaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet