Foto: SVT

Miljonskadestånd för grov penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

En man i länet döms till fängelse för grovt penningtvättsbrott och ska dessutom betala nära en miljon kronor i skadestånd. Även en kvinna i länet döms för att ha ”tvättat” pengar från brottslig verksamhet.

Det handlar om flera fall där pengar från brottslig verksamhet har ”tvättats”. Det rör sig om flera fall av bedrägerier där några personer har ”hackat” sig in i pågående affärsdiskussioner mellan bolag. Hackarna har lyckats lura företag att föra över betalning för olika varor till en bedragares konto.

Pengar från Indien till länet

Ett av fallen avser ett indiskt bolag som köpte en maskin av ett tyskt bolag. I det fallet lyckades hackarna förmå det indiska bolaget att föra över slutbetalningen till bedragaren. Pengar från de här bedrägerierna har sedan hamna på konton hos tre personer i länet, en 32-årig man och två kvinnor, 32 och 28 år gamla.

Försvårade spårning  

Den 32-årige mannen döms nu för grovt penningtvättsbrott. Han har bland annat tagit emot större delen av slutbetalningen – mer än 300 000 kronor – från det indiska bolaget och sedan spridit pengarna vidare till andra personer och konton för att försvåra en spårning av pengarna.

Det är klarlagt att mannen tagit emot pengarna och att han förstått att pengarna kommit från brottslig verksamhet, slår Östersunds tingsrätt fast. Därför döms han för grovt penningtvättsbrott till fängelse i ett år och tre månader. Han ska dessutom betala nära en miljon kronor i skadestånd till två drabbade företag.

En kvinna döms, en frias

Det är också klarlagt att de två kvinnor i länet har tagit emot omkring 100 000 kronor var från bedragaren. Därför döms den 28-åriga kvinnan för penningtvättsföreseelse.

Tingsrättens bedömning är att hon måste ha haft skälig anledning att anta att pengarna kom från brottslig verksamhet.

Straffet för den 28-åriga kvinnan blir totalt 12 000 kronor i dagsböter och dessutom ska hon betala skadestånd på 100 000 kronor.

Den 34-åriga kvinnan frias däremot helt från alla anklagelser. Hennes förklaring om att hon inte känt till varifrån pengarna kommer anses trovärdig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.