Legionellabakterier kan spridas i duschvatten. Foto: TT

Misstanke om legionellabakterier i Bergs kommun

Uppdaterad
Publicerad

En person i Bergs kommun har smittats av legionella. Personen är bosatt i samma fastighet som inrymmer ett äldreboende, förskola och ett gruppboende. Kommunen ska nu säkerställa att bakterien inte finns i fastighetens vattenledningar.

Legionella är en bakterie som kan orsaka lunginflammation, feber, diarré och drabbar ofta personer med nedsatt immunförsvar. I värsta fall kan man avlida av bakterien.

Den finns i jord, sjöar och vattendrag men kan också spridas via vattensystem. Då sprids den via små vattendroppar som bildas i exempelvis duschar.

Det är inte fastställt hur personen har smittats men för att säkerställa att bakterien i Bergs kommun inte sprids via vattenledningar har kommunen nu stängt av duscharna och spolat ledningarna samt tagit prover.

Provsvar väntas komma om två arbetsveckor.

Det är inte farligt att dricka vatten eftersom legionella inte sprids med dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.