Misstänkt algblomning i Ströms vattudal. Foto: Strömsunds kommun

Misstänkt algblomning i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Värme och stillastående vatten kan leda till att algblomning uppstår. I vattendrag i Strömsunds kommun har misstänkt algblomning uppmärksammats under de senaste dagarna.

Den här gången kommer rapporterna från Ströms vattudal – bland annat vid Tullingsås har privatpersoner sett grums i vattnet. Miljö- och hälsoskyddsinspektör har varit ute och tagit med sig vattenprovar och sedan tittat på dessa i mikroskåp.

– Då konstaterades att det var alger. Det finns ju massor med olika alger, en del bildar toxiner, andra inte. Vad det här är för typ av alger vet vi inte, säger Annika Berglund, , miljö- och hälsoskyddsinspektör på Strömsunds kommun.

Kan ge förgiftning

Därför uppmanar kommunen människor att inte bada i vattnet om det är grumligt av alger.

Anledning till att man inte bör bada i vattnet är att vissa alger kan utsöndra gifter som kan leda till förgiftningssymptom med hudirritation, illamående, kräkningar och diarré. Algerna kan också orsaka ögonbesvär. Barn och djur är känsligast.

Litet område

– Det är väldigt blygsam omfattning, på två mycket små områden, men man ska inte få det här vattnet i munnen, säger Annika Berglund.

Värme och stillastående vatten gynnar algblomning. Även sommaren 2017 var det problem med algblomning i Strömsunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.