Olyckan inträffade på E 14 vid Såå öster om Åre. Foto: Ur polisens förundersökning

Misstänkt för dödsolycka i Såå frikänns

Publicerad

Den man i 25-årsåldern som åtalats för en dödsolycka på E14 i höjd med Såå i Åre kommun ifjol frikänns nu från brottsmisstankarna av Östersunds tingsrätt.

Mannen stod åtalad för vållande till annans död, tre fall av vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Han frikänns på samtliga punkter.

En omkom och två skadades allvarligt

Olyckan inträffade mitt på dagen den 6 mars 2022. Den åtalade mannen väjde för ett tjälskott, fick sladd och kom över på fel sida av körbanan där han krockade med en mötande bil.

Den passagerare som fanns i 25-åringens bil omkom. De två personer som färdades i den mötande bilen ådrog sig allvarliga skador.

Väjde för tjälskott och fick sladd

På onsdagen meddelade tingsrätten sin dom. Där slås fast att det är klarlagt att mannen är den som kört bilen i fråga, att han förlorat kontrollen över fordonet och fått sladd när han skulle väja för ett tjälskott. Det är också utrett att han därefter kommit över i mötande körfält och kolliderat med en mötande bil.

Däremot är det inte ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till en oaktsamhet som är straffbar, anser tingsrätten.

Oaktsamheten inte straffbar

Åklagaren har pekat på ett antal omständigheter, men tingsrätten finner att flera av dessa inte är bevisade. Det är till exempel inte ställt utom rimligt tvivel att 25-åringen kört för fort när olyckan inträffade, även om det är klarlagt att han kört för fort vid en omkörning innan olyckan.

Den enda klandervärda omständigheten som är styrkt är att bilens markfrigång varit sänkt, vilket påverkat hur bilen kunde köras och att mannen varit medveten om att det kunde öka risken att köra längs vägen som bitvis var väldigt trafikerad.

Det i sig räcker dock inte för att oaktsamheten ska bedömas som straffbar, fastslår tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.