Foto: Polisens förundersökning.

Misstänkt för terroristbrott i Östersund – begärs omhäktad

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Henrik Olin har lämnat in en begäran till Östersunds tingsrätt om att den man som är häktad misstänkt för stämpling till terroristbrott ska omhäktas i första hand till den 13 september.

Mannen häktades fredag den 16 augusti och åklagaren fick då två veckor på sig att väcka åtal, begära förlängd åtalstid eller släppa den misstänkte.

Åklagaren vill nu alltså ha ytterligare tid för förundersökningen.

Misstankarna är desamma

– Misstankarna är desamma, jag bedömer att han är på sannolika skäl misstänkt, säger Henrik Olin till SVT Jämtland.

Omhäktningsförhandlingar kommer att hållas i Östersunds tingsrätt i morgon, fredag. Både åklagaren och den misstänkte kommer troligen att delta via videolänk.

– Ja, den misstänkte är inte kvar i Östersund, säger åklagaren.

Vill bli frisläppt

Om den misstänkte gått med på förlängd häktningstid så hade det inte behövts någon ny förhandling. Vid den förra häktningsförhandlingen nekade han till brott men hade inte emot att sitta häktad under utredningstiden.

På frågan varför han ändrat ståndpunkt svarar hans advokat Linda Arnqvist:

– Jag tänker inte föregripa förhandlingarna i morgon.

Körde underligt

Det var onsdag den 14 augusti som mannen greps i centrala Östersund sedan polisen fått tips om en bil som ”körde underligt” i centrala stan.

Enligt vittnesuppgifter körde bilen sakta vid Stortorget och ökade sedan farten när polisen kom. Bilen körde in i ett stenfundament vid en plantering och där kunde mannen gripas.

Riksenheten för säkerhetsmål tog över

Från början var han misstänkt för förberedelse till mord. Sedan tog en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål över utredningen och rubriceringen ändrades till stämpling till terroristbrott. Enligt åklagaren Henrik Olin skulle brottet utföras i Östersund.

Nekade till brott

Vid häktningsförhandlingarna fredag den 16 augusti nekade mannen till anklagelserna men han motsatte sig inte att bli häktad. Östersunds tingsrätt beslutade att häkta mannen.

Kammaråklagare Henrik Olin intervjuas i samband med häktningen av den man som misstänks för stämpling till terroristbrott. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.