Arkivbild centrala Sveg och Inger Gunterberg, presskontakt Telia Foto: SVT och Susanne Hallman

Teleavbrottet i Härjedalen berodde inte på sabotage

Publicerad

Ett misstänkt sabotage i Sveg har anmälts till polisen. I fredags eftermiddag bröts strömmen till en av Telias mobilbodar i samhället. Samtidigt inträffade ett större teleavbrott i kommunen. Det visade sig dock senare att de båda händelserna inte hade något samband.

Det var två separata händelser som inträffade samtidigt i Härjedalen i förra veckan. Vid 16-tiden inträffade ett större teleavbrott.

– Det var ett utrustningsfel i vårt transportnät, berättar Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia till SVT Nyheter Jämtland.

Telefelet var åtgärdat vid 18:30-tiden.

Stängt av strömmen

Ungefär samtidigt kom larm om att en mobilbod i Sveg var strömlös. När tekniker kom till platsen så upptäckte de att någon brutit upp ett anslutningsskåp på boden och stängt av en säkring.

– Det påverkade inte teletrafiken och orsakade inte teleavbrottet, säger Inger Gunterberg.

Utreds internt

Att någon utomstående kan öppna ett anslutningsskåp och stänga av strömmen är allvarligt.

– Vi gjorde en polisanmälan och har själva inlett en internutredning, säger Gunterberg.

Tekniskt fel

På måndag kväll uppgav Tidningen Härjedalen att Telia säger att polisanmälan gjorts som följd av ett missförstånd. Avbrottet berodde på ett tekniskt fel.

Telia uppger att någon har tagit sig in i en liten lucka i ett anslutningsskåp utanpå mobilboden. Men ingen har varit in i mobilboden, och man ser det inte som ett inbrott. Den åverkan som gjorts har inte påverkat mobilkommunikationen.

Polisutredningen är nedlagd i brist på spår. Telia kommer att utreda händelserna internt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer