Ida Collin driver affären i Norråker. Foto: SVT

Handlare sårbara när bredbandet inte fungerar

Affären i Norråker var utan spel i två veckor när Svenska spel bytte till mobilt bredband. Vissa dagar går det inte att använda telefonen överhuvudtaget. Då tar man till komradio. Glesbygden har fortfarande stora svarta hål i internettillgången.

Tillsammans med Bredbandskollen har SVT granskat täckningen för mobilt bredband i landet. Den visar att täckningen blivit betydligt bättre de senaste åren, men det finns fortfarande stora svarta hål i täckningskartan.

Affären i Norråker, i Strömsunds kommun, är ett vattenhål för de 114 bofasta invånarna och för dem som bor i byarna runtomkring. Där gör de sina ärenden, hämtar ut paket och handlar mat. Ingenting skulle fungera utan ADSL-uppkopplingen.

– Kassan kräver internet, varubeställningar, Svenska spel, paketutlämningar och systembolagutlämningar. Vi är helt beroende av det, säger Ida Collin som driver affären i Norråker.

Utan spel i veckor

ADSL-uppkopplingen går via kopparlina, en teknik som håller på att fasas ut runt om i landet. Så när Svenska spel bytte till mobilt bredband gick det inte som det var tänkt.

– Vi var utan spel i två veckor och det är inte jätteroligt när folk åker fyra mil enkel resa hit för att handla och spela, säger Ida Collin.

Situationen blev ohållbar och till slut kunde Ida Collin övertala Svenska spel att affären skulle få dra in det via ADSL-modemet. Nu har posten också bytt internetleverantör och vill att affären ska använda sig av mobilt bredband, men installationen fick avbrytas eftersom det inte fanns någon täckning över huvud taget.

Får använda komradio

När det är många som använder nätet i Norråker har det hänt att telekommunikationen fullständigt brakar samman. Då går det varken att ringa eller sms:a och surfen är bara att glömma.

– Vi har fått använda komradio eller så får man gå och leta rätt på varandra, säger Ida Collin.

Ida Collin anser att staten borde gå in med insatser när inte marknadskrafterna löser problemet.

– Det är ju inte lönsamt för någon att bygga ut här, för oss 114 som bor i Norråker, säger Ida Collin.

HUR PRISVÄRT ÄR DITT BREDBAND?

Visa

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet