Sabina Esp förklarar hur dagar och timmar kan avgöra ungdomarnas framtid Foto: SVT

Svår väntan på besked – en dag kan avgöra ensamkommandes framtid

Uppdaterad
Publicerad

I Jämtlands län har 113 ensamkommande ungdomar fått tillfälligt uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet. 50 ungdomar har fått avslag och lika många väntar på besked.

Sabina Esp är socionom och projektledare för det tillfälliga boendet som Svenska kyrkan och Östersunds kommun driver tillsammans. Hon ägnar mycket tid åt att förklarar reglerna kring gymnasielagen. De flesta av ungdomarna kommer från Afghanistan.

– De kan ha samma bakgrund, men den ena får stanna och den andra ska utvisas. Det kan handla om de kom till Sverige den 24 eller 25 november, berättar hon.

Kan påverka skolan

– Dessutom kan ovissheten om vad som händer sedan göra det svårt att sova och koncentrera sig på skolan, säger Sabina Esp.

Sammanlagt i länet har 113 ensamkommande beviljats tillfälligt uppehållstillstånd och 50 har fått avslag. 55 ungdomar väntar fortfarande på besked, men de kan gå i skolan under tiden de väntar.

Fakta om gymnasielagen

Genom gymnasielagen kan du få tillfälligt uppehållstillstånd om du:

  • Du ansökte om asyl första gången 24 november 2015 eller tidigare. Alternativt att du kom till Sverige innan 24 november 2015.
  • Var 18 år eller äldre när du fick beslutet om utvisning.
  • Du fick vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.
  • Du fick ditt beslut om utvisning den 20 juli 2016 eller senare.
  • Du studerar, eller har studerat och har för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.
  • Du ska befinna dig i Sverige när du ansöker.

Migrationsverket kommer även att kontrollera om sökande har begått något brott eller om det skulle kunna finnas en säkerhetsrisk.

Källa: Migrationsverket

Så här ser det ut i länets kommuner

Beviljat/avslag/väntar på besked

Berg: 12/4/3

Bräcke : 13/8/11 

Härjedalen: 10/5/4

Krokom: 6/5/6

Ragunda:  5/1/3

Strömsund: 8/7/ 7

Åre: 20/3/6

Östersund: 43/17/15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.