Lugnande besked till fjällskogsägare som nekas avverkning

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska turbulensen på riksnivå har väckt oro hos många skogsägare med fjällnära skog när det gäller möjligheten att få ersättning efter ett avslag på en avverkningsansökan. Så vad är det som gäller? I videon ger Helene Holstein, enhetschef vid näringsdepartementet, besked.

När moderaternas, kristdemokraternas och sverigedemokraternas budget klubbades igenom i riksdagen försvann två miljarder som skulle ha satsats på skydd av fjällnära skog.

Men de pengarna berör inte ersättningen till skogsägare med fjällnära skog som får avslag på sin avverkningsansökan på grund av höga naturvärden i sin fjällnära skog.

Pengar måste skjutas till

Den här ersättning finns inom en budget som näringsdepartementet ansvarar för. Det fastslår departementsråd Helene Holstein vid departmentet. Mer om vad som gäller hör du i videon ovan.

Om pengarna inte räcker till, har staten skyldighet att skjuta till mer pengar eftersom ersättningen är en så kallad ”rättighetsersättning”. Det vill säga rätten till ersättning har fastslagits i en dom i Mark-och miljööverdomstolen 2020 och lagen måste följas.

Sköt till 365 miljoner

I vårändringsbudgeten för 2021 tillsköt regeringen exempelvis 365 miljoner kronor extra för ersättning vid nekad tillstånd för avverkning i fjällnära skog.

Naturskyddspengarna som skulle ha gått till reservatsbildning för att skydda fjällnära skog sorterar under miljödepartment

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.