Kritik mot Åre kommun

Uppdaterad
Publicerad

En miljard kronor skulle gränshandeln med Norge kunna omsätta. Men Åre kommun får kritik för att de inte förstått potentialen och direkt motarbeta etableringar. I Storlien känner man sig sviken.

Ronny Juhlin har drivit sitt företag i Storlien i 33 år. Han anser att kommunen bär stor skuld till att exploatören dragit sig ur:

– Man skulle kunna tycka en kommun skulla vara med behjällplig och fråga vad kan vi hjälpa till med istället för att bromsa upp projektet, säger Ronny Juhlin, företagare Storlien.

Det var vid infarten till Storlien som norska investmentbolaget Conceptor ville bygga köpcentret.  Omkring 17 000 kvadratmeter stort.  Men Ronnie Egeland från Conceptor säger till Jämtlandsnytt att man drog sig ur när kravet på bland annat personalbostäder och infrastruktur gjorde projektet för dyrt.  Men kommunen tycker inte att de har bromsat projektet

– Vi har inte ställt krav vi har begärt redovisning av boenden. Ska man etablera en sån här stor arbetsplats så behövs boenden det vill vi säkerhetsställa att det fanns i det här projektet, säger Leif Nord (M) kommunalråd Åre kommun.

Nu har Åre kommun blivit JO anmälda av en privatperson som anser att kommunen behandlar byar på olika sätt. Det håller Ronny Juhlin med om:

– Man kan ju förledas att tro att man gärna vill ha en verksamhet samlad kring Åre och ser kanske en fördröjning i ytterområderna, säger Ronny Juhlin.

Han får stöd av en rapport från Svensk Handel som har kartlagt gränshandeln och turismen i hela landet under 2012.  I Åre kommun är det gränshandeln med Norge som omsätter mest pengar.  I Åre står norrmännen för hälften av omsättningen i handlen medans i Storlien står de för nästan allt. Rapporten avslutas med just Storlien som ett exempel på hur kommuner kan hindra expansion:

”Ett tydligt exempel på hinder för gränshandelsexpansion är Åre kommun som har krävt att man ska bygga bostäder i Storlien för att få expandera handelsytan på orten.”

Idag bor 47 personer i Storlien. Det nya köpcentret skulle innebär runt 100 anställningar. Förra året omsatte de tre största gränsbutikerna i Storlien 340 miljonerr kronor. En siffra som kan tredubblas med ett köpcenter:

– Alla rapporter som är skrivna visar på att gränshandeln bara kommer att öka. Jag tror omsättningen i Storlien skulle kunna komma upp till 1 miljarder kronor i här om en etablering med köpcentret kom till. Det skulle betyda mycket för Storlien och stärka orten året runt, säger Ronny Juhlin, företagare Storlien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.