Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Röse, som talade på nationaldagsfirandet på Jamtli önskar att vi firade lite mer som norrmännen gör. Foto: Fredrik Eliasson/SVT och NRK

Eva Röse: ”Om jag får bestämma så vill jag dra igång ett enormt nationellt firande”

Uppdaterad
Publicerad

Igår var det nationaldagsfirande i länets alla kommuner och firandet här i Sverige tycks bli större för varje år, men än har vi en bit kvar till Norges nivåer.

Sveriges nationaldag firas den 6 juni, det var det datumet 1523 som Gustav Vasa valdes till kung. Firandet här i landet har varit rätt så försiktigt under åren, åtminstone om man jämför med Norge.

Först 1983 blev den 6 juni en officiell flaggdag här i landet och 2005 blev nationaldagen en helgdag. På senare år har firandet även här i Sverige tagit fart. I går var det festligheter på flera platser i länets alla kommuner. Till Jamtli i Östersund kom 6 804 personer. En av dessa var Mikael Lundin.

– Vi borde bli bättre på firandet, fira lite som i Norge, säger han.

Han får medhåll av republikens president Eva Röse:

– Om jag får bestämma så vill jag dra igång ett enormt nationellt firande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.