Regeringen räddar nattågen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tänker rädda nattågstrafiken till Jämtland och resten av Norrland. Det beskedet ger klimatminister Isabella Lövin till SVT Nyheter 22 mars.

Nattågens existens har varit hotad, men nu tänker regeringen ta fram en strategi för att trygga tågen.

– Tre av fyra nattåg till Jämtlands län har lagts ner, och vi ser alltmer av persontrafiken som flyttar över till flyget och det är rakt emot regeringens klimatambitioner. Därför gör vi en satsning för att rädda nattågen, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till SVT.

I höst ska man återkomma med hur det ska gå till att rädda nattågstrafiken, mycket talar för att det kommer att bli en uppdrag som upphandlas att köra nattågstrafiken.

Foto: SVT

– Vi ska kunna ge en operatör i  uppdrag att bedriva nattågstrafik under en viss period, säger klimatminister Isabella Lövin (MP). Det kommer också att behövas resurser för att rusta upp nattågen så att det blir ett attraktivt alternativ för människor att ta nattågen.

Hur mycket pengar satsningen kommer att kräva vill Isabella Lövin inte gå in på ännu.

– Vi får återkomma till det, säger hon.

Välkommet besked

Beskedet välkomnas i Jämtland. Riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg (S) kommenterar beslutet så här:

– Det känns så himla bra att regeringen vill göra en särskild satsning på  nattågstrafik. Många är vi i Jämtland som varit pådrivande i denna så viktiga fråga för oss, säger Anna-Caren Sätherberg.

Hon konstaterar vidare att en väl fungerande nattågstrafik har stor betydelse för jobben, inte minst i besöksnäringen i norra Sverige.

– Det bidrar även till ett Sverige som håller ihop och ger jobb i hela landet. Jag är så glad att regeringen satsar på både drift och upprustning av nattågstrafiken, säger Anna-Caren Sätherberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nattågen

Mer i ämnet