Bilder från rättegången mot mannen i Östersunds tingsrätt 2010. Avspärrning vid campingstugan där kvinnan hittades död. Foto: SVT Arkiv

Norsk åklagare vill förlänga straff för ”Campingmannen”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Norge vill förlänga straffet för den man i 60-årsåldern som dömts till förvaring för att ha knivskurit flera kvinnor i underlivet. Det uppger NRK Tröndelag. Mannen åtalades 2008 för att ha vållat sin flickväns död i en campingstuga i Östersund.

I april 2007 hittades en kvinna död i en campingstuga i Östersund. Först en vecka senare väcktes misstankar om att kvinnan inte dött en naturlig död. En man hemmahörande i Tröndelag åtalades senare för vållande till annans död och misshandel.

I hovrätten dömdes mannen till fängelse i tre år och fyra månader för grov misshandel.

Mannen har nu suttit i förvar i Norge i snart tio år, dömd för att tre gånger ha skadat kvinnor i underlivet med kniv.

Åklagare Per Morten Schjetne vill nu att straffet förlängs i tre år.

– Det är en närliggande fara för nya allvarliga brott, säger han till NRK Tröndelag.

Forvaring eller förvaring är ett straff i de norska rättsystemet för brottslingar som bedöms vara särskilt farliga.

Bestämmelsen om förvaring infördes i Norge som en egen straffart år 2002 och ersatte den tidigare påföljden sikring (säkring). Vid förvaring ska rätten fastställa en tidsram som inte får understiga 10 år, och inte får överstiga 21 år. Den fastställda tidsramen kan vid behov förlängas med upp till 5 år i taget. Det finns ingen fastställd gräns för hur många gånger tidsramen kan förlängas.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer