Skoterleder som dras fram till svensk-norska gränsen kan ställa till problem. Foto: SVT

Norsk skoterled planeras till Storlien – hamnar i förbudsområde

Uppdaterad
Publicerad

Meråker kommun i Norge planerar en ny skoterled, från Teveldalen till riksgränsen. Men på svensk sida finns ingen led och det kan skapa problem.

Sedan några år tillbaka får norska kommuner anlägga skoterleder för rekreationskörning. Tidigare har det varit helt förbjudet i Norge. Meråker kommun, som gränsar till Åre kommun, planerar en led på några kilometer fram till gränsen.

– De hamnar ju mitt i ett förbudsområde och det är inte bra, säger Karin Estensson, trafikhandläggare på Åre Kommun till SVT Nyheter Jämtland.

Svalt intresse från Sverige

På svensk sida finns ingen anslutande led och terrängen gör det svårt att dra en skoterled just där. Dessutom finns inget större intresse från svenskar att köra skoter till Norge.

– Det är svalt, säger Staffan Lindberg, ordförande i Väsek (Västjämtlands snöskoterområde). Vi välkomnar att man bygger ut lederna i Norge, men som det ser ut finns det inget intresse från svensk sida.

Remisstiden går ut i december

Meråker kommun har skickat skickat ut sitt förslag på remiss till bland andra länsstyrelsen i Jämtland, Åre kommun och Väsek. I december ska remissvaren vara inne. Ingen från Meråkers kommun vill bli intervjuad av SVT Jämtland om förslaget.

Meråker kommun vill dra en skoterled (i grönt) från Teveldalen till svenska gränsen – men på svensk sida råder skoterförbud och finns inte någon anslutande skoterled. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.